Wie zijn de oprichters van de W. A. L. ?

De oprichters van de Wakeboard Association Leeuwarden zijn Sander Lieuwma en Peter van der Honing. Wij zijn twee beginner/intermediate wakeboarders, geboren in 1980 en 1981. We komen uit Leeuwarden en wonen tegenwoordig in Amsterdam (studeren). In onze vakanties doen we, naast wakeboarden, ook aan snowboarden. Op de W.A.L. site zijn natuurlijk ook wakeboardfoto's van onszelf te vinden.


Hoe lang Wakeboarden wij al?

Wij zijn begonnen met een zelf gemaakt board, in 1996. Dit was een groot board van hout, ongeveer 20 cm langer en 10 cm breder dan een normaal wakeboard. Dit board hadden we gemaakt omdat we een rubberboot met een 6pk motor hadden gekocht. Ook Johan Terpstra was er in deze vroege dagen al bij. Zijn woonplaats diende als prachtige uitvalsbasis voor onze experimentjes. De Maxxon in Spanje We wilden dus waterskiën ofzo, van wakeboarden hadden we nog niet veel gehoord. Op het board waren 2 Nike sportschoenen (?) geschroefd. De "bindingen" waren niet echt een succes en verdwenen snel. We gebruikten de plank als kneeboard, vervolgens gingen we er op staan zoals op 2 ski`s en daarna stonden we er in surf-style op (wakeskaten). Zo hebben we fijn een jaartje geprutst en we hebben er enorm veel fun van gehad. In de winter van 1998 (op BOOT Holland) hebben we een wakeboard gekocht, een Jobe Gordon, goed genoeg om het te leren. Met een 8 pk zou ons bootje ons er nooit uittrekken, dus kwam er een Yamaha 15. Toen we voor het eerst op een wakeboard stonden, (maart `98) ging de start meteen goed. Ik (Sander) ging als eerste en stond bij de 2e poging. Peter had goed opgelet en het lukte hem in één keer. Beelden van vroeger zijn te zien in de 'Old School' section van Fake 2 Wake.

Hoe ging het verder?

De rubberboot heeft niet echt een wake, dus we kwamen niet hoog, ook een Skylon hadden we niet. Maar geleidelijk aan ging het steeds 'beter', surface tricks (180º, 180º blindside, frontsliden, backsliden, 360°) lukten ons wel. Tijdens het NK 1999 op de Bosbaan in Amsterdam hebben we LF Super Suctions gekocht, die blauwe. Ook kwam er dat jaar een grotere rubberboot, een Zodiac met 25 pk. Nog niet echt een wake, maar wel leuk. Deze boot gebruiken we nu nog bij de sliders. Tevens werd het W.A.L. team dat jaar uitgebreid met een vierde member, Jannes Snel. In het jaar 2000 was een grote stap voorwaarts bij de W.A.L. te bemerken. Een nieuwe boot, met een dikke wake en een paal van 2,75 meter en nieuwe boardjes (LF Trip 32 en 38). Tricks komen ook al wat meer: Johan heeft de backroll geland, Sander doet TS en HS 180's wake2wake, Jannes wake2wake jumps, Peter pakt de meeste air en vette Double Ups, we zijn bezig met de 360 en grabben doen we ook in allerlei soorten. Sinds kort sliden we dus ook op pvc. We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Greetz, Sander

Web Author: Sander Lieuwma - [ Back to Mainpage ]
Copyright © 1999 by Sander Lieuwma - ALL RIGHTS RESERVED